Mathazone Nedir?

Mathazone Nedir?

Çocuklar için yeni tanımaya başladıkları dünya; onları şaşırtacak, meraklarını uyandıracak ve onlar için oldukça yeni birçok bilgi ile doludur. Bu yüzden öğrendikleri, keşfettikleri her yeni bilgi onlar için yeni bir deneyimdir. Çocukluk döneminde yeni bilgileri keşfederken edindikleri bu deneyimler ise bütün hayatlarını etkileyebilmektedir. Çocukların çok küçük yaşlardan itibaren öğrendikleri en önemli bilgilerden biri de matematik bilgisidir. 

Günümüzde birçok insanın “okulda matematiğim hiç iyi değildi.” ya da “matematiği hiç sevmezdim.” dediğini duymuşsunuzdur. Aslında matematik ile ilgili birçok konu çocuklarda küçük yaşlardan itibaren merak uyandırmaya başlar. Sayıları, şekilleri ve renkleri öğrenen çocuklar her gördüklerini saymaya, renklerini tahmin etmeye bayılırlar. Ancak zamanla çocuğun matematik bilgisini ilerletmeye başladığınızda zorlandığına şahit olabilirsiniz. Çünkü çocukların hayal dünyasında özellikle de okul öncesinde 2+1 ‘i toplamak oldukça zorlayıcı olabilir. Bu zorlayıcı süreç ise çocuğun matematiğe karşı olumsuz bakmasına ve sevmemesine hatta hayatı boyunca matematikten uzak durmasına neden olabilir. 

Çocuklar matematikte ne kadar zorlansalar da sahip oldukları eşsiz hayal gücü ile matematik aslında onlar için oldukça eğlenceli ve öğretici bir hale getirilebilir. Birçok çocuk 2+1’i toplarken zorlanabilir ancak hayal dünyasında 2 elmanın yanına 1 elma daha koyarak hesaplamak onun için çok daha eğlenceli olacaktır. 

Mathazone, okul öncesi adını verdiğimiz ve okula yeni başlayan 0-7 yaş arasındaki çocukların öğrenme psikolojisine uygun olarak hazırlanmış bir matematik eğitim programıdır. Mathazone çocuklar için matematiği korktukları bir kabus olmaktan çıkarıp eğlenceli ve sevdikleri bir oyun haline getirmeyi amaçlar. Çocuk, Mathazone eğitim programında matematiği bir oyun halinde deneyimleyerek öğrenir. Böylece matematik hem eğlendiği hem de öğrenerek deneyimlediği bir bilim haline dönüşür. 

Okul Öncesinde Matematik Eğitiminin Önemi

Etrafınıza baktığınızda matematiğin olmadığı herhangi bir alan ile karşılaşmanız neredeyse imkansız. Çünkü etrafımızda bulunan her şeyin temeli bir şekilde matematiğe dayanıyor. Matematik yalnızca bilimde soruları çözmek için kullanılan bir araç değil aynı zamanda hayatımızda karşılaştığımız sorunları da çözmemize yardımcı olan önemli bir bilimdir.

Etrafını sorgulamaya, öğrenmeye ve keşfetmeye başlayan çocuk için matematik, çocuğun bilişsel gelişimi desteklemek açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden okul öncesinde çok küçük yaşlardan itibaren matematik eğitimine başlanması çocuğun birçok farklılık kazanmasını sağlayacaktır. Okul öncesi dönemde sağlanan matematik eğitimi, çocuğun betimleme, kıyaslama, eşitleme, sınıflama, örüntüleme, rakam tanıma ve yazma, sıralama, ölçme gibi konularda erken yaşlarda bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır. Öğrendiği bütün bu matematik kavramları onu okul hayatındaki matematiğe hazırlamasının yanı sıra günlük hayatında da matematiği kullanmaya teşvik edecektir. Okul öncesi dönemde erken yaşlarda matematik öğrenmeye başlayan çocuk okul hayatında ya da ilerleyen yaşlarda iş hayatında da matematik kavramlarını doğru şekilde kullanabilme becerisi kazanacaktır. 

Çocuklar Neden Matematikten Korkar?

Matematik insanların hayatları boyunca kullandıkları, hayatlarını birçok anlamda kolaylaştıran önemli becerilerden biridir. Ancak birçok insan çocukluk yaşlarından itibaren matematiği kullanmak zorunda kaldıklarında strese girerek zorluk çekerler. Günümüzde hala çoğu çocuk matematiği bir kabus olarak görmekte ve matematikten korkmaktadır. 

Uzmanlara göre çocukların matematikten korkmasının en önemli nedeni matematiğe karşı olan önyargı ve çocuğa eğitim veren kişilerin yaklaşımıdır. Toplumumuzda maalesef matematik ile ilgili genel bir önyargı bulunmaktadır. Matematik çoğu insana göre öğrenmesi ve uygulanması zor ve oldukça karmaşıktır. Bu durum çocuklara da yansımaktadır. Çocuklar matematik öğrenmeye başladıklarında onlar için her şey oldukça merak uyandırıcı ve heyecan vericidir. Çocukların sayıları saymayı öğrendikleri zaman her şeyi saydıklarına ya da şekilleri öğrendiklerinde şekilleri tahmin etme çalışmalarına şahit olabilirsiniz. Ancak ilerleyen zamanlarda toplumun önyargısı ve buna bağlı olarak çocuğa olan yaklaşım çocuğun matematiğe karşı olan ilgisinde değişikliklere yol açıyor. Özellikle de çocuk matematik ile ilgili zorlanmaya başlandığında verilen olumsuz tepkiler çocukta matematiğe karşı hayatı boyunca sürecek bir korkuya neden oluyor.

Çocuklara Matematik Nasıl Öğretilir?

Söz konusu matematik olunca en çok merak edilen sorulardan biri de çocuklara matematik nasıl öğretilir sorusu. Çoğu zaman matematiğin çocukları zorlayacağı düşünülmektedir ve bu önyargı eğitim sürecini de olumsuz etkilemektedir.  Aslında çocukların matematik ile ilgili zorlandıkları tek bir nokta bulunmaktadır: somut ve soyut kavramlar arasındaki geçişte zorlanma. Ancak bu iki kavram arasında bağlantı kurularak sağlanan matematik bilgisi çocuğun çok daha kolay öğrenmesini sağlayacaktır. 

Okullarda genellikle daha somut kavramlara yönelik matematik eğitimi verilmektedir. Ancak günümüzde birçok okulda çocuklara matematiği sevdirebilmek için soyut ve somut kavramların bir arada kullanıldığı matematik eğitim sistemlerine geçilmektedir. Bu sistemlerde ezbere dayanan sistem değil de çocuğun matematiği deneyimlemesi amaçlanmaktadır. Böylece çocuk çok daha eğlenceli ve keyifli bir biçimde matematik öğrenmektedir. Örneğin; en basit şekilleri veya sayıları öğretirken bile oyunlardan, şarkılardan ya da çeşitli etkinliklerden yararlanılmak çocuğun onları daha etkili bir biçimde öğrenmesini sağlayacaktır. 

Çocuklara Matematik Nasıl Sevdirilir? 

Çocuklar, hayatın en temel bilgilerinden biri olan matematiği sevdiklerinde matematiği sadece okul hayatında başarılı olmak için değil tüm hayatları boyunca kullanırlar. Matematik bilen çocuklar mantık yürütme, problem çözme, neden sonuç ilişkisi gibi birçok konuda daha başarılı olurlar. Ancak çoğu çocuk başarısız olacağı korkusu ile matematiğe korkarak yaklaşır. Ancak ebeveynlerin ve eğitimcilerin doğru yaklaşımı ile bu önyargı yıkılarak çocuklara matematik sevdirebilir. 

Çocuklara matematik sevdirmek için uygulayabileceğiniz adımlardan bazıları ise şu şekilde;

Erken yaşlarda matematik ile tanıştırın

Matematiği seven bir çocuk yetiştirmenin en önemli ve ilk adımı çocuğu erken yaşlarda matematik ile tanıştırmaktır. Çocuğun küçük yaşlarda rakamlar, şekiller ya da renkler ile tanışması, basit işlemlerin mantığını öğrenmesi matematiğin hayatındaki yerini ve önemini öğrenmesini sağlayacaktır. 

Çocuğun matematiği günlük hayatta kullanmasını sağlayın

Matematik günlük hayatımızda birçok problemi çözmek için kullandığımız önemli bir araçtır. Günlük hayatta karşılaştığımız birçok durum karşısında matematiği kullanırsınız. Çocuğun matematiği sevmesi ve eğlenceli bir şekilde öğrenmesi için matematiği günlük hayatta kullanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece matematiğin sadece sayısal işlemlerden oluşmadığını ve aslında hayatın her anında kullanılan bir düşünme biçimi olduğunu anlayacaktır. Çocuğun günlük hayatta matematiği kullanmasını sağlayacak oyunlar oynayın. Örneğin, alışveriş oyunu, kişi sayısına göre sofra kurma oyunu gibi. 

Matematiği oyunla öğretin

Çocuklar için oyunun önemi birçok uzman tarafından farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Ancak bütün bu tanımlamalarda tek bir ortak nokta bulunmaktadır, o da oyun oynamanın çocuklar için ne kadar önemli olduğudur. Oyun oynamak çocuğun bilişsel, zihinsel ya da fiziksel birçok açıdan gelişmesine ve gelişiminin desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca oyun oynamak öğrenmenin de en eğlenceli yollarından biridir. 

Çocuklara matematiği sevdirmek için, oyunların çocuklar üzerindeki inanılmaz etkisinden faydalanabilirsiniz. Matematiğin temellerine dayanan ve oldukça basit oyunlar ile matematiği hem kolayca öğretebilir hem de çocuğun matematiği sevmesini sağlayabilirsiniz. Bilişsel gelişim kuramlarına göre;

  • 0-2 yaş Alıştırma oyunları (yaşama alışma ve keşif),

  • 2-7 yaş Sembolik oyunlar,

  • 7-12 yaş Kurallı oyunlar,

Şeklinde yaş aralıklarına göre 3 gruba ayrılmaktadır. Bu gruplandırmaya göre çocuğa matematik öğreten ve sevdiren oyunlar sunarak bilişsel gelişimine de katkıda bulunabilirsiniz. 

Mathazone Programıyla Matematiğin Günlük Yaşamda Kullanımı

Mathazone, okul öncesi dönemden başlayarak çocuklar için matematiği eğlenceli bir oyuna dönüştürmeyi amaçlayan sistematik bir matematik eğitim programıdır. Matematiği, çocuklar için daha dikkat çekici ve eğlenceli hale getiren Mathazone eğitim sistemi içerisinde yer alan oyunlar, günlük yaşamda matematiği kullandığımız alanlar düşünülerek hazırlanmıştır. Böylece çocuğun günlük hayatta matematiğin yerini ve önemini anlaması sağlanmıştır. Ayrıca matematiğin problem çözme, mantık yürütme ya da karşılaştırma gibi önemli özellikleri ön plana çıkarılarak matematiğin sadece sayısal işlemlerden ibaret olmadığı vurgulanır. Mathazone programında Matematik, çocuğun günlük yaşamında bütün hayatını kolaylaştırmasını sağlayacak bir düşünce biçimi olarak çocuğa sunulur. 

Mathazone Eğitim Setleriyle Tanışın

Çocuklar için matematiği kabus olmaktan çıkarıp eğlenceli bir oyuna dönüştüren mathazone eğitim programı, anaokulları ve ilkokul 1. Sınıf için farklı 2 eğitim setinden oluşmaktadır. Her mathazone eğitim seti hitap ettiği yaş grubuna özel olarak hazırlanmıştır. 

Anaokulu için hazırlanan Mathazone eğitim programı içerisinde 9 adet temel eğitim hikaye kitabı bulunmaktadır. Ayrıca çocukların bu hikaye kitaplarında öğrendiklerini tekrar etmeleri için duvar ünitesi, mathazone karakterleri board serisi, Mathazone harita seti, minik hafıza kartları ve yol oyun seti materyalleri de bulunmaktadır. 

İlkokul 1. Sınıf için hazırlanan mathazone eğitim setinde ise 9 adet temel hikaye kitabının yanı sıra 1 adet de çalışma kitabı bulunmaktadır. Ayrıca ilkokul 1. Sınıf eğitim seti içerisinde mathazone yol oyun kartları, poster takımı, mathazone oyunlarına hazırlık seti ve mini kartlar yer almaktadır. 

Mathazone Temel Hikaye Seti

Mathazone Temel hikaye seti, içerisinde farklı karakterlerin farklı rakamlar ve olaylar ile ilişkilendirildiği 9 temel hikaye kitabı bulunmaktadır. Mathazone programının bütün uygulamaları, bu temel hikaye kitaplarının içeriklerinden faydalanılarak, bu kitaplara uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Bu sebeple bu temel hikaye kitaplarının çocuğa okunmadan önce öğretmen ya da ebeveyn tarafından okunması oldukça önemlidir. 

Mathazone temel hikaye setini oluşturan 9 kitapta baş kahramanlar rakamlardır. Ancak hikayelerde Mathazone temel hikaye kitaplarında yer alan diğer karakterler de çocukların matematik kavramlarını öğrenmeleri için görevler üstlenirler. Anaokulu için hazırlanan temel hikâye seti kitaplarında, problem tanımlama ve çözme, sayı tanıma ve sayı değeri anlamlandırma, renkler, akıllı alışveriş ve para, işlemler, şekiller, ölçme ve zaman kavramı konuları işlenmiştir. İlkokul 1. Sınıflar için hazırlanmış temel hikaye seti kitaplarında ise matematik dili, problem tanımlama ve çözme, sayı değerli ve basamaklar, geometri alt yapısı ve zaman konuları işlenmiştir. 

MATHAZONE İLKOKUL 1 ÖĞRENCİ SETİ

Çocuklarda 0-6 yaş döneminde başlayan oyun ile öğrenme süreci, çocuğun okula başladığı ilk dönemlerde de devam etmektedir. Bu nedenle Mathazone ekibi okula yeni başlamış olan ilkokul 1. Sınıf öğrencileri için de bir set hazırlamıştır. Mathazone ilkokul 1. Sınıf öğrenci seti çocukların yaşam için matematik becerisi geliştirmesine yardımcı olacak şekilde yaş grubuna uygun olarak hazırlanmıştır. Anaokulu setinde olduğu gibi ilkokul 1. Sınıf setinde de temel hikaye kitapları çeşitli materyaller ile desteklenmektedir. 

Mathazone ekibi olarak bu yazımızda Mathazone nedir, okul öncesinde matematik eğitiminin önemi, çocuklar neden matematikten korkar, çocuklara matematik nasıl öğretilir, nasıl sevdirilir, mathazone programıyla matematiğin günlük yaşamda kullanımı, mathazone eğitim setleri, temek hikaye seti ve ilkokul 1 öğrenci seti hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Sizde çocuklara matematiği eğlenceli bir oyun haline getirerek, keyif alarak öğrenmesini istiyorsanız özenle hazırladığımız Mathazone programı ile mutlaka tanışmalısınız. Mathazone programı ile ilgili merak ettikleriniz ve daha detaylı bilgi için sitemize göz atabilir, sitemizde bulunan iletişim kanalları üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Sayın kullanıcımız, internet sitesi deneyimini daha iyi hale getirmek ve kullanım imkanlarını geliştirmek için yasal düzenlemelere uygun olarak Çerez Politikamız çerçevesinde Çerezler (Cookies) kullanmaktayız. İnternet sitesi kullanımına devam ederek Çerez Politikamızı kabul etmiş olacaksınız.